Wuthering, wuthering, wuthering heights

Jag tror inte jag behöver säga att jag verkligen nöter sönder Wuthering Heights med Kate Bush. Skulle säkert varierat mig med Running Up that Hill också om inte spotiy varit så jävliga så att dom tog bort den. Inte stabilt, säger jag bara.

Igår stack jag till biblioteket direkt efter att klassen och alla dess grupper (förutom jag då, eftersom "Linnea och Camilla har valt detta- dock inte Jennifer men hon är borta en del så därför får hon jobba själv"). Jobbar om Celestin Freinet, en fransk snubbe som då var en som tyckte att man skulle ändra skolan i Frankrike under 1800-talet. Måste säga att jag inte helt och hållet håller med honom, då hans dröm aldrig skulle fungera i en storstad och eftersom jag misstänker han är en extrem socialist eller kommunist. Skum snubbe, från en liten by som verkar tro resten av världen var det. Okej, det var 1800-talet, slutet, men ändå. Det fanns städer på den tiden, såklart inte lika många som idag, men dom fanns fortfarande. Och i dess städer fanns nog skolor. Så vad hade han tänkt att dom skolorna skulle göra, egentligen?

Men var var jag nu igen.. Just det, biblioteket!
Öppna bibliotek måste vara en av dom bästa besluten som någonsin har tagits, och att ha flera i en stad är ännu bättre. Bibliotek är lite av en fridstad för mig, blir lugn och helt salig när jag går in i ett riktigt stort bibliotek med stor variation på sina böcker. Och jag måste säga, vårat gymnasiebibliotek är inte fy skam! Gick runt där och såg sedan att det stog något om "Sommarlån" så länge som till 24 augusti, och frågade lite fint om det bara gällde böckerna på hyllan eller om det fanns fler böcker man kunde låna. Bibliotikarien verkade lysa upp över att någon elev frågade om det, och berättade så snällt att ALLA BÖCKER I BIBLIOTEKET VAR TILL FÖR SOMMARLÅN och jag blev helt överlycklig och sprang tillbaka upp till skönlitteraturen och började dra åt mig böcker som en hög liten iller. Jag såg stjärnor och regnbågar och pysslingar som spelade äppelknyckar jazz. Nej men, jag blev så glad. Drog åt mig böcker som Jane Eyre, Unga Kvinnor, Främlingen på Wildfell Hall och jag ryckte till mig Yoga för rockstjärnor också. Jag fick verkligen lugna ner mig för att inte dra till mig fler böcker, det var riktigt svårt det.
Ska börja läsa fler klassiker, sen vi tvingades att läsa några klassiker på litteratur för bildning (som jag förresten får mvg i) har jag fått lite försmak för det. Att veta var diverse citat kommer ifrån, vad man menar med vissa uttryck och känna igen dom där kärleksparen är en kunskap jag gillar att ha. Ska plöja mig igenom dom dära kärleksromanerna först, och sedan försöka hinna låna lite fler böcker.. Kanske Tolstoj? Eller kanske inte. Böcker gjorda av en rysk anarkist känns inte riktigt som något jag VILL plöja mig igenom. Krig & Fred tog honom sex år att skriva, så ni kan ju tänka er hur djävulsk tjock den boken är (jag har sett den, jag vågade inte låna den utan att ha en ryggsäck med mig istället för min axelgrejsimojs).

Böcker jag ska läsa/läsa om:

* Dracula av Bram Stoker
* Förnuft och känsla av Jane Austen
* Övertalning av Jane Austen
* Morden på Rue Morgue av Edgar Allan Poe
* David Copperfield av Charles Dickens
* Oliver Twist av Charles Dickens
* Alice i Underlandet av Lewis Carroll
* 1984 av George Orwell
* Djurfarmen av George Orwell

Så det är några stycken, tror knappast att jag inte kommer hinna med dom under min livstid. Dom där hinner jag nog med i sommar, så länge ingen av dom är riktiga tegelstenar.


Förresten! Tydligen ska det göras ännu en filmatisering av Svindlande Höjder, och dom hade tänkt ha Ed Westwick i rollen som Heathcliff. Hmm. Jag är nog lite skeptisk, jag menar.. Heathcliff är en väldigt speciell karaktär, och jag vet inte riktigt hur bra skådis Ed Westwick är (jag har bara sett honom i Gossip Girl). Natalie Portman är tydligen alternativet till Cathy, vilket jag inte har något emot. Hon kan spela allt.
Kommer se filmen, vilka skådisar dom än väljer.

På tal om böcker som filmatiseras. Jag vill ha ett romans-maraton! Vi har inte haft maraton på otroligt länge, och det är minsann skamligt. Nu ska det bli maraton! Romans, så det så. Jag KRÄVER dessa filmer:
* Förnuft och känsla
* Svindlande höjder
* Unga kvinnor

Typ. Jag minns inte om det var dom jag krävde att få se.. Spelar ingen roll. Vill ha ett maraton.

/ J


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0